1.1. Fájdalomérzet, - küszöb, -spirál

Azt szokták mondani, hogy a fájdalom fejben dől el. A fájdalom ugyanis egy agyban kialakuló érzet, pontosabban egy érzékszervi és hozzá társuló érzelmi élmény.


Állítólag mindenkinek hasonló a fájdalomküszöbe (a fájdalom elviselhetőnek tartott szintje), de a korábbi tapasztalatoktól, neveléstől, kulturális különbségektől függ, hogyan reagálunk a fájdalomra, mit élünk meg elviselhetetlen fájdalomnak.


Lovaknál is hasonló lehet a helyzet. Gondoljunk egy szúnyogcsípésre: amit egy arab telivér már régen jelez, az egy hidegvérűnek gyakran fel sem tűnik, de attól még érzi, csak nem reagál látványosan.


A lovak általában sokáig csendben tűrnek és szenvednek fájdalmaiktól. Az állatvilágban gyengeség jele a fájdalom kimutatása, ami ragadozóknál kiközösítést, prédaállatnál pedig a célponttá válást vonhatja maga után. Minden lovasnak meg kell tehát tanulnia már apró jelekből is felismerni, ha lovának fáj valamije!


Minden lovasnak meg kell tehát tanulnia már apró jelekből is felismerni, ha lovának fáj valamije! Egy rosszul illesztett nyereg vagy egy éles zabla okozta fájdalom esetében hasonló a helyzet: egy kevésbé érzékeny ló nem reagál látványosan, mégis ugyanolyan könnyen megsérül, mint egy érzékeny, azonnal reagáló, a fájdalmat elutasító állat.


Sajnos nem mindig egyértelműek a ló jelzései. Lovaknál a depressziótól az agresszióig terjedő viselkedési zavarok és az ellenszegülések nagy részének hátterében akár fel nem ismert fájdalom is állhat. Ilyenkor értelemszerűen nem a lókiképzés fog átütő sikert eredményezni, hanem a gyógykezelés.


A fájdalomspirál akkor alakul ki, ha a ló elkezd félni, rettegni egy jól ismert, visszatérő fájdalomtól. Ilyenkor, ha még nem is fáj semmije, de már előre tudja, hogy adott egy szituáció fájdalmat fog okozni számára, akkor előre elkezd nyugtalankodni, sántikálni, feszengeni, fenyegető jelzéseket küldeni. Ennek felismerése és megértése nem mindig könnyű, de ha a lovas tudatosan figyel rá, könnyebben észreveheti a ló „érthetetlen” viselkedésének valódi okát (pl. nyergeléskor, edzések, lószállítás idején).

Írta: Marton Zsófia (FitoCavallo®)

Lektorálta: Dr. Bába András (Polequi)


35 views