1.3. Fájó ízületek hűtése-melegítése

Gyakori jelenség, hogy az istállóból kivezetett ló biceg, Kíméli magát, „mozgása nem tiszta”. Ez akár még a munka elején is megfigyelhető, majd több-kevesebb mozgatást követően a sántaság elmúlik. Ilyenkor szokták a lovasok azt mondani, hogy „Bemelegedett a ló!”, majd nyugodt szívvel folytatják az állattal a munkát. Tulajdonképpen két eshetőséggel lehet ilyenkor számolni – ami a fitoterápiás kezelés során kiemelten fontos.

Elképzelhető, hogy valóban arról van szó, hogy az ízületek, izmok, inak vérellátásának javulásával az ízületi vagy izommerevség enyhül és ezzel a mozgászavar vagy mozgásbeszűkülés megszűnik.

Más esetekben a mozgás során termelődő endorfin vegyületek – melyeket boldogsághormonnak is neveznek, mivel jóleső, eufórikus érzést váltanak ki az agyban- miatt „nem érzi” a ló a fájdalmat.


Amennyiben nem valamelyik mozgásszervi képlet gyenge vérellátottsága a probléma, hanem egy fennálló gyulladás, akkor annak érzetét az endorfinok elnyomhatják. A gyulladásos elváltozás a mozgatás vérkeringést fokozó hatására nem szűnik meg, sőt, a terhelés csak ront az állapoton. A mozgást követő pihentetés alatt valószínűleg újra megjelenik a sántaság, akár intenzívebben, mint a mozgatás/terhelés előtt.


A pangó keringés miatt merevebbé váló, beszűkült mozgástartományú ízületek -HIDEG SÁNTASÁG - esetén sokat segítenek a vérellátást fokozó gyógynövények, míg gyulladással járó, pihentetést igénylő esetekben - MELEG SÁNTASÁG- ezek csak mellékszereplők, és inkább a gyulladást csökkentő, anyagcserét javító gyógynövények segítik a terápiát.

Természetesen számos más oka is lehet a sántaságnak, például a fascia letapadása – mely masszázzsal, nyújtással oldható; belső szervi görcsök – melyek helyes takarmányozás, görcsoldó szerek hatására javulhatnak, paraziták lárváinak vándorlása vagy akár idegrendszeri probléma is okozhat sántaságot.

Az állatorvosi kezelés kiegészítésére alkalmazott gyógynövények kiválasztásához egy viszonylag megbízható tesztet adhat az istállófásli vagy melegfásli használata. Ha a ló istállófásliban és takaróban áll (attól függően, melyik testrész vérellátásának javítása a cél), és ennek ellenére bicegve, sántán jön ki az istállóból, akkor feltételezhető, hogy gyulladás okozza a fájdalmat és nem a pangó vérkeringés.


Ugyanígy: ha kíméletes (!) mozgatás hatására javul az állat mozgása, akkor feltételezhető, hogy a véráramlás fokozódása jótékony hatású az adott ló adott problémája esetén.


Természetesen, ha egy idült artrózisról van, akkor enyhe esetben még előfordulhat, hogy jobban érzi magát a a ló a melegítés hatására, de súlyos esetben már nem segít sem a melegítés, sem a hűtés. Minden esetben átfogó állatorvosi vizsgálat szükséges a tünetek mögött meghúzódó probléma kiderítésére!

Írta: Marton Zsófia (FitoCavallo®)

Lektorálta: Dr. Bába András (Polequi)


119 views