1.4. Zsigeri, kisugárzó fájdalom

Előfordul, hogy a belső szervek (zsigerek) fájdalma kisugároz a végtagokba vagy a bőrbe, ami az idegek szelvényezett lefutásával magyarázható. Fordított irányban az akupresszúra ezt a mechanizmust használja ki. A gerinc mellett két oldalt, illetve számos más helyen elhelyezkedő reflexpontokra gyakorolt nyomással az adott bőrterülethez tartozó belső szervre is kifejthető hatás.

Deminger Kornélia lóterapeuta, a FitoCavallo® lovas tanácsadója


Embereknél a reflexológia hatékony eljárás, míg lovaknál ez csak korlátozottan kivitelezhető, mert az állat a fájdalmat ritkán tűri el nyugalomban. A különböző nyújtó-lazító-mobilizáló masszázstechnikák viszont a lovaknál is bevált, alkalmazott módszerek.


A belső szervek (zsigerek) fájdalma a test távolabb eső helyein is megjelenhet. A kisugárzó fájdalmak helye, bár többnyire jellemző, nem általánosítható.

Általában olyan területre sugárzik ki a zsigeri fájdalom, amelyhez közel helyezkedett el az az embrionális szövet, amelyből az érintett belső szerv kifejlődött. Ha színekkel jelölnénk a ló testén azokat a testtájakat, ahonnan az idegek azonos helyen lépnek be a központi idegrendszerbe, csíkos, szelvényezett ábrát kapnánk. Ezek a sávok az ún. dermatómák.


Azt a bőrterületet, ami zsigeri károsodások esetén látszólag (érezhetően) fáj, leírója után az adott szerv Head-zónájának nevezik.

Írta: Marton Zsófia (FitoCavallo®)

Lektorálta: Dr. Bába András (Polequi)

81 views