Étvágytalan, válogatós lovak kezelése gyógynövényekkel

Az étvágytalan, válogatós ló nyugtalanítja gazdáját, mert problémát jelez az állat viselkedése. Kialakulásának több oka is lehet, ezért mindenképpen lássa állatorvos a lovat! Mielőtt telefonálunk, érdemes megmérni a testhőt, és meghallgatni a bélhangokat, mert fontos információ lehet ez az állatorvosnak.

A gyógynövényes terápiát a kiváltó okhoz kell igazítani.


Lehet, hogy a fogak rossz állapota, vagy a nyelv sérülése miatt nem tud enni a ló, ami lófogászati kezelést igényel. A fogak megtekintéséhez szájterpesz használata szükséges, hiszen a leghátsó fogak a kívülről bekukkantásnál nem láthatók.  


Komolyabb ok lehet valamilyen rendellenes szervi működés, például kólika, gyomorfekély vagy a vastagbél elsavasodása. Sok versenylócsikó a reggeli abrakot nem eszi meg egy adagban, hanem a következő etetésig elmajszolja. Intő jel, hogy az állat gyomra nincs rendben.


Ha az abrak meghagyásához kaparással, izzadással járó, múló rosszullétek társulnak, akkor valószínűsíthető a gyomorfekély. Biztosat az állatorvos csak gasztroszkópos vizsgálat alapján tud mondani.

A testben bárhol megjelenő, elviselhetetlenül vagy kellemetlenül nagy fájdalom, a súlyos allergia, csakúgy, mint a láz (pl. fertőzéses betegségek idején) is okozhatja a takarmány elutasítását a lónál. Ilyenkor az alapbetegség kezelése az elsődleges.


Idős korban már nem olyan érzékenyek az ízlelőbimbók, így a ló ízérzékelése megváltozik, romlik. A csökkent emésztőnedv-termelés szintén hozzájárul a lassabb evéshez, ami válogatósságnak is tűnhet. Ekkor érdemes kimondottan öreg lovaknak való gyógynövény-keveréket etetni, ami fokozza az evési kedvet (is).  


Az étvágyjavító hatású gyógynövények úgy hatnak, mint a gyomorerősítő svédkeserű: az emésztőnedvek termelését serkentik. Ilyen az üröm, a kis ezerjófű vagy a tárnics. Fontos, hogy ilyenkor nem édesíthető a takarmány, mert a keserű íz (reflexesen) serkenti az agyat, hogy utasítást adjon a nyálmirigyeknek, a gyomornak és az epének az emésztőnedv termelésére.  


Aromaanyagként használható sok, emésztést javító gyógynövény, pl. borsmenta, ánizs vagy kömény. Ezek akut gyomorfekély esetén nem javasoltak, mert a gyomornedv elválasztást is serkentik. Gyomorfekélyre más jellegű gyógynövények valók.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#kólika #étvágy #íz #emésztésjavító #éhes #galopp #abrak #gyomor #fekély