Hidegkólika lovaknál

Az egyik esetben a jeges vagy hideg takarmány, illetve víz gyomorba kerülése miatt alakulhat ki kólikás görcs. Nem minden ló hajlamos rá, de amelyik igen, annál kerüljük a jeges fűcsomókat, befagyott, feltört itatóvizet. Más esetben a hidegtől lelassul a ló anyagcseréje, vérkeringése és felléphet kólika. Talán a hidegtől fázik a hasa, talán a szervezet keringése és ezzel együtt a bélmozgás is lelassul. Gyógynövényekkel belülről melegítjük a lovat.


Hidegben nem a kukorica fűti a lovat, hanem a rostos takarmány!

A széna bőséges etetése segíti a „fűtést”, mely a ló bélbaktériumainak tevékenységéhez köthető. ki. Hidegben, széna hiányában nincs emésztőnedv-termelés (és nincs nyál) és megnő az emésztőrendszerben a görcskészség.


A takarmányhoz kevert csípős gyömbér, a fahéj vagy fokhagyma mérsékelheti a hideghatást, az édeskömény és a kamilla görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású. Speciális, hideg kólika megelőzésére készült gyógynövénykeverék is etethető/itatható a lóval.  


Téli vízpótlás


A ló télen jóval kevesebbet iszik, de szüksége van legalább napi háromszori itatásra. Ennek hiányában vízhiányossá válik, aminek legfőbb tünete a bélsárpangás (obstipáció).


Kevés lenolaj, elegendő víz, illetve kevés hashajtó rebarbarával kevert emésztésjavító gyógynövény-keverék segít megelőzni a dugulást, kiszáradást.  


Ha a ló a karámban a havat nyalogatja, akkor lehet, hogy szomjas. Ha van előtte víz, amiből ihat, akkor inkább játékról van szó.


A hóból tízszer akkora mennyiségre van szükség, mint a vízből, hogy szomjat oltson, de közben jelentősen lecsökkenti a belső testhőt. Ez könnyen kólikát okozhat, ugyanúgy, mint a hideg vödörből itatás. A ló egyéni érzékenységétől függ, hogy mennyire bírja.  


A téli teázást sok ló kedveli, de ügyeljünk, hogy csak pár fokkal legyen melegebb a víz, mint a külső hőmérséklet (erős mínuszban elég a 8-10 Celsius fokos folyadék).

Készíthető fahéjjal, édesköménnyel, szegfűszeggel, gyömbérrel, kamillával, csipkebogyóval, aszalt gyümölccsel, de ezekből elég csak egész kis adag, az íz kedvéért.  


Nem minden ló fogyasztja a langyos folyadékot, ezt fogadjuk el! Kb. 1 liter forró víz mehet 10 liter fagyoshoz. A kiszáradás megelőzése érdekében lehet alma-, narancs, szőlő-, baracklevet önteni a vízhez, vagy kevés szőlőcukrot tenni hozzá, de túlsúlyos lovaknál inkább kerüljük ezeket.  


Kevésbé szárad ki a ló télen, ha:

 • állandóan van elérhető víz a ló számára (fagymentes önitató)

 • itatás előtt eszik a ló szénát (éhgyomorra kevesebbet iszik)

 • egész nap ehet szénát, bármikor

 • langyos-hideg korpás ivót, kevés hidegen sajtolt olajjal (pl. len, napraforgó, kókusz, kukorica) annak finom íze miatt megissza (kiborulhat vödörből)

 • áztatott pellettel több folyadékot iszik

 • a nyalósó szomjúságot okoz (ne az abrakhoz tegyük, hanem függesztve)

 • lédús takarmányt is etetünk (mértékkel alma, répa, cékla)

 • étvágynövelő, görcsoldó gyógynövények fokozzák az emésztőnedv-termelést, javítják a folyadékháztartást

 • mozgatással fokozódik az anyagcsere, a vérkeringés, mozog a béltartalom, az izzadás szomjúságot okoz 


A vízhiányos állapot jelei


A dehidratációnak több fokozata van, fontos ezeket felismerni. A maximális szint a kiszáradás, amit több napos folyadékhiány idéz elő. Gyakoribb nyáron és télen.

Jelek, melyek vízhiányos belső állapotra utalnak:

 • a vizelet színe sötétsárga, esetleg erősen büdös és sűrű állagú (ez húgyúti fertőzés miatt is lehet)

 • kemény trágyagombócok a bokszban, karámban (nem kiszáradt vagy megfagyott)

 • mozgás elején többször ürít a ló, kisebb adagokat (enyhe bélsárpangás)

 • a bőrt két ujjal a ló nyakán összecsípve: ha lassan húzódik vissza, ráncos marad, akkor ez a dehidratáció jele lehet

 • száraz, sprőd szőrzet, hosszú szőrök (hosszabb ideje fennálló folyadékhiány, de lehet ásványi anyag hiány, zsíranyagcsere zavar)

 • a száraz, repedező paták inkább a gyenge zsíremésztésre, ásványianyag hiányra utalnak

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András lóspecialista állatorvosnak (www.polequi.hu)!


#kólika #belek #gyomor #hempereg #izzad #víz #bélcsavarodás #görcs #sétáltatás