Minőségi és mennyiségi éhezés

Háborús időkben gyakran éheztek emberek, lovak egyaránt. Megnyugodhatunk, hogy ma más a helyzet, de valójában mi van ma? Sokszor az előbbinek éppen az ellenkezője. Azaz, bőségesen rendelkezésre áll számtalan lótáp, takarmányféleség, tápláló hatású „lóeleség”. Túltermelés van és bőség.

Elég körbetekinteni egy-egy felkapott istálló lovain: némelyik, ha nem is gurul, de szemmel láthatóan kövér, hájas, zsíros. Ahogyan az emberek nagy része, úgy sok ló (és számtalan kutya) is a jóléti társadalom túltáplált áldozatai. Sem a háborús hiánygazdálkodás, sem a boldog békeidők túlzó fogyasztása nem helyes, és főleg nem egészséges.


Azt viszont kevesen tudják, hogy a túlsúlyos és sovány lovakra egyaránt igaz lehet, hogy minőségi szempontból éheznek. Egy kiálló bordájú lóról ezt könnyebb elképzelni, de egy jól táplált, kövér „ló-mackóról”?


A vitaminok és ásványi anyag- kiegészítők etetése nem mindig történik helyesen a lovaknál! Top sportlovaknál ezekből inkább túltetetést tapasztalni, mert a lovasok egy része elfelejti elolvasni és kiszámolni a címkén szereplő adatokat.

Így egy-egy vitamin vagy makro-, mikroelem napi bevitt mennyisége akár többszörösen meghaladhatja az ajánlott adagot. Ez túladagolást is könnyen előidézhet.

Ugyanakkor a bértartásban lévő vagy háznál tartott lovaknál még mindig dívik a zab, korpa, széna kombináció, esetleg időnként répával, lucernával, kukoricával kiegészítve, vagy árpával variálva.


Csakhogy a termőföldek mikro- és makroelem-, valamint tápanyagtartalma kérdéses, hogy mennyire biztosítja a ló igényeit.

Több, mint valószínű, hogy ásványi anyagokat és vitaminokat kell időnként etetni a lóval -akár kövér, akár sovány-, hogy megelőzzük vagy orvosoljuk ezek hiányát, vagyis a minőségi éhezést. Ehhez az ún. balancer tápok alkalmazhatók: minden fontos vitamin és ásványi anyag megvan bennük, amire a lónak szüksége van az alaptakarmányon felül.


A legjobb, ha a bevitt tápértéket a takarmány (széna, szemes abrak) laboratóriumban történő bevizsgálása után, az etetett lótáp és kiegészítők beltartalmi értékeinek ismeretében számoljuk ki, különben csak vaktában lövöldözünk.


Kapcsolódó cikkek:

Emésztési zavarokkal társuló orrfolyás, köhögés

Túlsúly lovaknál -oka, kezelése

Inzulinrezisztencia lovaknál

Metabolikus szindróma lovakban

A ló mája és feladatai

Ló-dietetika mindenkinek

Tanulj lótakarmányozást, ló-dietetikát!

Ínségtakarmány lovaknak

A vízhiányos állapot jelei

A korpa és a kukorica veszélyei

Almaecet lovaknak

Lenmag lovaknak- hogyan etessük?!

Mit tud az alma?

Savasító-lúgosító takarmányok lovaknak

Éljenek a gyógynövényes lovászok!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


#takarmány #etetés #vitamin #lovak #ásványianyag #éhezés #táplálás

78 views