Megbetegítő érzelmek a lóban

Az érzelmek hátterében hormonális és idegi folyamatok állnak. Kicsit úgy kell ezt elképzelni, mintha csak egy kémiai laboratóriumról lenne szó. Az érzelmek alapvetően a túlélést szolgálják. Azonban, ha tartóssá vagy túl intenzívvé válik egy érzelem, akkor az megbetegítő a lóra nézve. Az érzelmek idegi és hormonális változások láncolatán keresztül hatnak.


Az érzések/érzelmek a túlélés eszközei: a félelem nagyszerű motor a meneküléshez, és a veszélyes dolgok későbbi elkerüléséhez.


Az agresszió segíti az állatot abban, hogy megvédje az „erőforrásait” (táplálék, búvóhely) vagy a kicsinyeit, előre kerüljön a rangsorban és minél több párt szerezzen magának.


Támadáskor és védekezéskor is szükség van az agresszivitásra. Ez tehát nem egy "haszontalan" viselkedésforma a lónál.

Kutatók bebizonyították, hogy a hirtelen fellépő, majd rövid időn belül megszűnő stressz jó hatással is lehet a ló alkalmazkodó- és koncentráló képességére, míg a tartós negatív érzelmek megbetegítők tudnak lenni, elsősorban a stresszhormonok kiváltotta hatások miatt.


Stressz esetén a Canon-féle vészreakció lép életbe, melynek lényege röviden az, hogy a harchoz és a meneküléshez szükséges vázizmok vérellátása növekszik, miközben az emésztésért felelős szerveké/szöveteké csökken.


A tartós stressz olyan stresszbetegséget okozhat, mint a gyomorfekély vagy a bél-agy-tengely közvetítésével kialakuló bélgyulladás.

Az extrém erős, hirtelen érzelmek átélése szintén kiválthat betegséget, ezért igyekezzünk ezeket lehetőleg minimálisra csökkenteni a ló életében.


Mára az is bebizonyosodott, hogy az agy különféle vegyületek (pl. oxitocin, endorfin) révén közvetlenül képes befolyásolni az immunrendszer működését. Ezért lehetséges az, hogy aki szeretetteljes közegben él (vagy sokat nevet), az könnyebben meggyógyul egy súlyos betegségből is, mint aki depressziós, örömtelen élet él, ami már önmagában is életellenes és megbetegítő hatású.


Az érzelmek a túléléshez kötődnek. Egyesek úgy tartják, hogy az agy vegyületekkel jutalmazza a túlélést segítő tevékenységeket (dopamin okozta örömérzet), és nem jutalmazza azt, ami életellenes (többek között ilyen a szerotoninhiány kiváltotta depresszió).


Tekintsük át röviden, mely érzések befolyásolhatják a lovat, ezzel akár szervi rendellenességet is okozva!


Hirtelen, sokkszerű pszichés terhelés a lóban például:

 • megijedés

 • erőforrások elvesztése („erőforrás” = élelem, víz, terület, társ)

 • felfokozott izgalom

 • halálfélelem (életféltés, fájdalom)

 • dühkitörés (dominancia, frusztráció megnyilvánulása)


Krónikus, tartós negatív érzelmi állapotok a lóban például:

 • unalom

 • örömtelenség

 • birtoklás, kötődés

 • magány-elhagyatottság

 • szorongás

 • gyász

 • félelem

 • frusztráció

 • düh, harag


Nem minden ló éli meg a fenti érzések mindegyikét, és amennyiben nem válik tartóssá (folyamatossá vagy gyakran ismétlődővé) egy adott pszichés-mentális állapot, úgy ritkán okoz fizikai szinten betegséget.


Kapcsolódó írások:

Idegi alapú, front- és stresszkólika lovaknál

Stresszfekély, gyomorsav túltermelődése lovaknál

Stressztényezők a lovak életében

Megbetegítő érzelmek a lóban

Dominancia felismerése a lovaknál

Goromba lovak

Head shaking és fejrázás lovakban INFOGRAFIKA

Nyugtalan, ideges vérmérsékletű lónak gyógynövények

Problémás viselkedésű lovak kezelése gyógynövényekkel

Bokszfogság, kényszerpihenő

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm szépen a cikk lektorálását Dr. Marosi Katalin etológusnak!


#viselkedés #idegrendszer #érzelem #félelelm #agresszió #szorongás #gyász #megijedés