Mérgezés mértéke, tünetei

Lovak mérgezéseinél gondot okoz, hogy az elfogyasztott mennyiség nehezen ellenőrizhető, emellett a növények méreganyagainak aktuális mennyisége is eltérő lehet (évjárattól, napszaktól, vegetációs időtől, de még holdállástól is függ).

A tűztövis dekoratív díszbokor, ugyanakkor mérgező a lóra. Könnyű összetéveszteni a homoktövissel.

Általában nehéz megbecsülni egy-egy mérgezés súlyosságát, elsősorban a tünetekre lehet támaszkodni, ami sajnos néhány esetben már késő.


A mérgező hatások lehetnek átmenetiek, vagy tartósak.

A méreg tulajdonsága, hogy vagy felhalmozódik a szervezetben, vagy gyorsan kiürül.


Hatását tekintve pedig erősebb, vagy enyhébb hatású vegyületről beszélhetünk.

Legelői mérgezéseknél gyakori, hogy 2-3 nap alatt a kevés elfogyasztott mennyiség hatása spontán elmúlik, még különösebb beavatkozás nélkül is – elég például a lovat levenni a legelőről.


Ugyanakkor egy adott helyről származó szénát hetekig fogyasztó lóban súlyos elváltozások alakulhatnak ki, amelyek csak később, a felhasználás után jelentkeznek és általában már visszafordíthatatlan károsodást okoznak.


Habár a penészek által termelt mikotoxinok nem tekinthetők a klasszikus megfogalmazás szerint növényi méregnek, mégis leginkább a növényi eredetű takarmányrészeken fordulnak elő, és okoznak mérgezést. Ezek hatása sokszor súlyos, de csak lassan, sokszor szinte észrevétlenül alakul ki, és alig, vagy egyáltalán nem visszafordítható károsodásokat okoznak.


A növényi mérgezések gyakori következményei


Idegrendszeri tünetek

Izgató hatás: nyugtalanság, hiperaktivitás, ijedősség, dühöngés, agresszió, görcsök, rángatózás, kényszermozgások, epilepszia. Előbb nyugtató, majd bénító hatás: tompultság, bizonytalan mozgás, aluszékonyság, tántorgás, bénulás, ataxia, aluszékonyság, levertség.


Emésztőrendszeri tünetek

Szájnyálkahártya, gyomor- és bélnyálkahártya gyulladása, nyálzás, hastáji fájdalmak, görcsök-kólikás tünetek, büdös-véres hasmenés, bélsárpangás.


Légzőrendszeri tünetek

Lelassult, megritkult légzés, szapora, felületes, nehezített légzés, köhögés, légzésleállás. Amennyiben idegmérgek bénítják a légzőközpontot és a légzőizmokat (fulladás), vagy a tüdő-hajszálerek sérülése miatt tüdővizenyő alakul ki.


Keringési rendszer tünetei

Fokozott szívdobogás, fokozott verejtékezés, szapora és gyenge szívverés, szívbénulás, vérnyomás hirtelen emelkedése vagy esése, a test és végtagok felforrósodása vagy éppen kihűlése.


Véralvadási zavar

Bevérzések a nyálkahártyákon, szemen, véres vizelet, véres ürülék, vérnyomás esése, belső szervek fájdalma, puffadt test. A boncolásnál során belső és nagy kiterjedésű vérzések, savós beszűrődések, vérömlenyek (hematómák) láthatók, hasonlóképpen, mint a patkánymérgek elfogyasztását követően.

A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány

199 views