Mérgezett ló állatorvosi kezelése

A méreg hatástalanítása -amennyire lehetséges- nagyon fontos, hogy mielőbb bekövetkezzen. Az idő tehát a ló és az állatorvos ellen dolgozik, ezért fontos, hogy a mérgezési tünetek felismerését ne a várakozás, hanem a tettek kövessék (azonnal hívni az állatorvost)! A ló élete múlhat rajta, akárcsak a kólika esetében.

A ricinusmag erős méreg, de a magból iparilag kinyert olaj hashajtó hatású gyógyszer.

Sajnos a legtöbb mérgező anyagnak nincs ellenszere, vagyis antidótuma, ezért az állatorvos egyik legfontosabb feladata az állat tüneti kezelése, életfunkcióinak fenntartása, javítása (pl. légzés, keringés, kiválasztás).


A vitális funkciók stabilizálása után következhet a méreganyagok eltávolítására, mielőbbi kiürítésére, semlegesítésére irányuló eljárás, azaz a detoxifikáció (toxin=méreg). Ez azonban nem azonos a köznapi értelemben vett méregtelenítéssel (pl. tavaszi-őszi méregtelenítő gyógynövényes kúra).

Erős kötőképességű aktív szénnel megkísérelhető a méreg gyomorban és belekben való megkötése, de ez csak a mérgezés elején használ, mert a véráramba már bekerült mérgek ellen nem hatásos (kivéve, ami kiválasztódik az epével, majd részben visszaszívódik az enterohepatikus körforgással).


Az orvosi szén adagja egy 500 kg-os lónak kb. 350 gramm, vizes oldatban, fecskendővel szájon át beadva, a méreganyag elfogyasztását követő 24 órán belül.


Az aktív szén azonban csak kevés mérgező anyagot köt meg (nehézfémek, glikol, alkohol, nitrit, lúgok, savak). Amennyiben nyolc órán belül megismétli a kezelést az állatorvos, úgy a bélből már felszívódott, de a máj által az epével újra kiválasztott mérgek nagy része is megköthető.


Gyomormosást is végezhet az állatorvos friss, kb. 4-5 liter vízzel, amit gyomorszondával visszaszivattyúz a gyomorból. Az állatorvosnak vagy asszisztensének ilyen esetben védőruha viselése javasolt, mert bőréhez érhet, szemébe fröccsenhet a mérgező, irritáló anyag.

Hashajtóval (keserűsó, paraffinolaj) a már bélbe jutott méreg mielőbbi kiürítése kísérelhető meg. Növényi olajokat (pl. ricinusolaj) ugyanakkor nem tanácsos használni, mert ezek fokozhatják a zsíroldékony mérgező anyagok felszívódását.


Aktív szén és paraffinolaj kombinálása pedig értelmetlen, mert gyengítik egymás hatását.

Bőséges folyadékpótlás (szájon át vagy infúzióval), vízhajtók, antidótum – amennyiben ismert-, fájdalomcsillapító, nyugtató, görcsoldó, májvédő (aminosav, glükóz, B-vitamin infúzió, máriatövis mag kivonat vagy por), metabolikus acidózis esetén pedig szódabikarbóna, szükség esetén antibiotikum adagolása szintén az állatorvos feladata, ahogyan testhőmérséklet stabilizálása is (takaróval, infralámpával vagy lázcsillapítóval).


Az utókezelés fontos eleme a máriatövismag bevetése, mely májvédő hatású. Súlyos esetben kivonata alkalmazandó, mely erősebb hatást fejt ki.Felhasznált és ajánlott irodalom


Dr. Tasi Julianna: Gyepek mérgező és gyógynövényei jegyzet

Dr. Horváth Zoltán: Lóbetegségek könyv

Bokori József, Haraszti Ede: Mérgező és szennyező növények a takarmányban

www.omafra.gov.on.ca/english/livestock/horses/facts/poison.htm


A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány

56 views