Növények hatáserőssége

Amikor a ló megeszik egy növényt, az táplálhatja őt, kifejthet gyógyhatást, de meg is mérgezheti. Az azonban igazán nem mindegy, mekkora erővel képes a növény - hatóanyagai, vegyületei segítségével- adott hatását kifejteni. Többféle csoportosítás létezik, itt a legpraktikusabbat olvashatod.

A vérehulló fecskefű külsőleg szemölcsök ellen használt gyógynövény, belsőleg -alkaloidjai miatt- igen korlátozottan alkalmazható.

Nem minden, az emberek gyógyítására egyébként alkalmas növény használható lovaknak (pl.: kerekrepkény, amely finom íze miatt kedvelt csemege, de lovaknál akár elhullással járó tüdőbővérűséget okozhat).


Az alábbi lista mérgezés szempontjából biológiai hatásuk alapján állítja csökkenő sorrendbe a növényeket:

1. Mérgező növények: egyáltalán nem használhatók fel gyógyászati célra, mert csak károsító hatásuk ismert (pl. foltos bürök, ebszőlő csucsor, csomorika, bolondító beléndek).


2. Nagyon erős hatású (gyógy)növények: kis mennyiségben kedvező, gyógyszer. hatással rendelkeznek, de ezek házi szerként szóba sem jöhetnek, mert természetes állapotukban rendszerint mérgezőek. Ezekből a hatóanyag kivonása után gyógyszert készítenek, tehát csakis gyógyszerkivonat formájában alkalmazhatók (pl. tiszafa, hérics, gyűszűvirág, borostyán, nadragulya, csattanó maszlag).


3. Erős hatású gyógynövények: egészen kis mennyiségben kedvező gyógyhatást fejtenek ki, azonban már enyhe túladagolás esetében is komoly mérgezést okozhatnak (pl. gilisztaűző varádics). Ezeket tehát SOHA ne használjuk házi szerként, még akkor sem, ha a népi gyógyászat beszámol ezekről, mert a terápiás és a mérgező dózis túlzottan közel van egymáshoz (szűk a terápiás sáv).


4. Enyhe hatású gyógynövények: kedvezőtlen hatásuk nincs vagy nem veszélyes, de egyes részeik, nem megfelelő mennyiségben vagy ideig fogyasztva, egy adott betegségre hajlamos állatnál megbetegedést okozhatnak. (pl.: édesgyökér, ginzeng, cickafark, mezei zsurló, orbáncfű, fehér fagyöngy, kamilla, vadgesztenye, fokhagyma, diólevél, martilapu, nadálytő, fűzfakéreg).


5. Veszélytelen gyógynövények: biztonságosan használhatók, még túlzásba vitt fogyasztásuk sem okoz (jelentős, észrevehető) tüneteket (pl.: tarackbúza, csipkebogyó).


A listáról "kimaradtak" a takarmánynövények, melyek helytelenül etetve szintén okozhatnak megbetegedést (pl. sarjfű okozta patairha-gyulladás, keményítőtúlterhelés, vastagbélacidózis, inzulinrezisztencia, stb.).

A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány

79 views