Fekete nadálytő lovaknak

Ez a gyógynövény gyakori gyom árokpartokon, nedvesebb réteken, mezőkön. Érdes levelei vastagok, harsány virágai többnyire rózsaszínek, lilák. Régen megették leveleit (bepanírozva, kisütve), de ma már egyes vegyületei miatt ez egyáltalán nem ajánlott.

Gyomorfekélyre, száraz köhögésre gyógyteaként javasolták. Gyökere zúzódásokra, sérülésekre borogatásként, tinktúraként, kenőcsként, időbeni korlátozással alkalmazható. A májkárosító és karcinogén hatóanyagok nem szívódnak fel túl jól a bőrön át, de a szakemberek szerint nem árt az óvatosság.


Korábban lovaknak is javasolták az abrakhoz keverni fehérjetartalma és allantoin nevű hatóanyaga miatt, de igazából ez sem túl jó megoldás, mert idővel a sok kicsi sokra megy. Emiatt én is kivettem a receptjeimből végleg, annak ellenére, hogy csak rendkívül kis adagban kevertük be a receptúrákba.


A teljességhez hozzátartozik, hogy ma, Magyarországon a legtöbb széna tartalmaz valamennyit ebből a növényből, vagy más, pirrolizidin alkaloid tartalmú gyomból (legismertebb az aggófüvek nemzetsége).


Ha a máj károsodik, annak komoly következményei vannak.

A pirrolizidin alkaloidokról-lovaknak- témáról készült egy INFOGRAFIKA, nézd meg azt is!


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#fekete #nadálytő #Symphytum #borogatás #pirrolizidin #alkaloid #allantoin

110 views