Növényi mérgezés gyanúja

Minden esetben, amikor takarmányváltást követően alakulnak ki a mérgezéses tünetek (l. később), gyanús, hogy az „új” takarmány (pl. széna, legelő, abrak) tartalmaz valamilyen megbetegítő hatású növényt (vagy penészgombát), amit korábbi takarmányok nem. Az idegenkezűség is közre játszhat, akár szándékosan, akár „jóhiszeműen”. Így például a szomszéd által áthajított permetezett, befülledt fű/gyom súlyos kólikát okozhat.


A mérgezésre gyakran az hívja fel a figyelmet, ha tömeges megjelenésű, tehát több ló is hasonló tüneteket (pl. nyálzás, letargia, ödéma, kólika, mirigyek duzzanata, verejtékezés, hasmenés, szédelgés, rogyadozás, nehezített légzés, szapora pulzus, furcsa viselkedés, látásromlás, láz, véres vizelet, orrvérzés) mutat.


Ha a legelőn lerágott, megrágott, kiköpött növény részek vannak, akkor az szinte biztosan legelői mérgezésre utal, de ha ilyet nem tapasztalunk, az még nem zárja ki a mérgezés gyanúját. Legelőbejárással a legtöbb esetben fény derülhet az okra, ehhez azonban jó növényismeretre (vagy legalább profi fényképezőgépre) van szükség.


Estenként előfordul, hogy csak egyetlen ló szenvedhet mérgezésben egy adott csapatban (pl. karám, ménes), míg a többi ló tünetmentes. Ilyenkor általában a rangsorban utolsó egyedről van szó, amelyiknek már nem jutott fű, vagy olyan tapasztalatlan állatról, amelyik nem ismerte fel a veszélyes növényfajt, de akár egyedi érzékenységről is lehet szó (pl. legyengült immunrendszer, szivárgó vagy gyulladt bélnyálkahártya, májterheltség, fel nem ismert anyagcserezavar.


Az akut mérgezést általában könnyebb felismerni, mivel a takarmányváltáshoz köthető (pl. új legelőszakasz, új bála bontása). Az idült mérgezések tünetei, ilyet pl. az oxalátok, továbbá egyes máj- és vesekárosító növények, mikotoxinok viszont csak akár több hónap elteltével jelentkeznek, amelyek részben multifaktoriálisak (azaz, egyszerre több is ok áll a háttérben). Ezeknek szintén többféle kiváltó okuk lehet (pl. hasmenés, fogyás).


A ló trágyáját a gondos gazda mindennap szemrevételezi, amelynek során feltűnhet, ha furcsa a színe, szaga, állaga, esetleg érdekes növényi darabok vannak benne.

Amennyiben a ló a mérgezés hatására elpusztul a boncoláskor az emésztőcsatorna egérvizelet szaga foltos bürökre utal; a keserű mandula szag ciánhidrogénre (pl. szudáni fű vagy édescirok, esetleg lenmag), a petrezselyemre emlékeztető szag mérges csomorikára, a csípős mustárszag keresztesvirágúakra, a terpentinszag fenyőfélékre, vagy borókára utalhat.


A legelső tünetek, amit a lovas vagy bértartó észlel:

· megnagyobbodott nyirokmirigyek,

· duzzadt péra, vaszora,

· hasi ödéma,

· levertség vagy túlzott izgatottság,

· normálisnál alacsonyabb vagy magasabb testhőmérséklet.


Ilyen esetben azonnal gondoljunk mérgezésre (is)!

Az étvágytalanság és válogatósság oka viszont számos dolog lehet. Ha a ló meghagyja az abrakot, vagy nem fogyasztja szívesen a szénát, akkor tüzetesen vizsgáljuk meg, hogy mi lehet az elutasítás oka! Lehet, hogy mérgező növényt talált benne és veleszületett takarmány válogató ösztönei védik. Sajnos azonban ez csak egy ideig tart, mert, amennyiben éhes és nem kap másik takarmányt, akkor előbb-utóbb feleszik mindent, amit talál. Üres gyomor esetében viszont erőteljesebben érvényesül a mérgek hatása.

A lovakra mérgező növényekről és anyagokról szóló cikkek tartalomjegyéke:

https://www.fitocavallo.com/post/novenyi-mergezes-lovak-bevezeto


Köszönöm Prof. Mézes Miklós takarmánytoxikológus egyetemi tanárnak és dr. Cserhalmi Dániel egyetemi tanárnak a lektorálást!


Észrevételeiddel, kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal a fitocavallo@gmail.com címen!


#mérgező #növény #legelő #széna #takarmány

174 views