Ne nyergeld előre a lovadat!

Előrenyergelésről két esetben beszélünk. Az egyik, ha olyan nagy a nyereg a lóra, hogy elöl túlnyúlik. Mintha a 39-es lábadra 42-es bakancsot húznál. Nem passzol. A másik eset az, ha egy normál hosszúságú nyerget előrébb tesznek a ló hátára, mint ahova kellene. Ez elég gyakori, még haladó lovasoknál is. Vajon miért?

Sok lovas azért teszi túlságosan előre a nyerget, mert azt nézi, hogy egy tenyérnyi hely maradjon a heveder és a ló könyöke között. A szabály helyesen: legalább egy tenyér, vagy több!


Nem csak a hevedert kell nézni, hanem a lapockaporcot is. Az előrenyergelt ló minden lépésénél „beleakad” a lapockaporccal a kemény nyeregtámaszba, ami idővel ezen érzékeny rész frakcióját, repedését, sérülését okozhatja. A ló inkább lerövidíti a lépéshosszát, hogy ezzel valamennyire megkímélje magát a fájdalomtól.


Díjlovasok és ugrólovasok észlelik nagy megkönnyebbüléssel, hogy ha kissé hátrébb helyezik nyergüket, akkor lovuk vállának és egész mellső lábának mozgásszabadsága megnő, hosszabbakat lép az állat.


Ha módosítasz nyerged eddigi elhelyezésén, előbb nézd meg izzasztó nélkül, pontosan hol és hogyan fekszik fel lovad hátára! Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #lapocka #lapocka #lovaglás #terapeuta #hátizom #csigolya

81 views