A gerinc tetejétől mért távolság

Az előző posztban kitárgyaltuk, hogy mekkora távolságot érdemes hagyni a nyereg és a gerincének oldala között. Most arról lesz szó, milyen magasan legyen a nyereg a ló marja felett.

Ha lovad sunyít, amikor nyereggel közelítesz felé, akkor kérlek, állj meg egy pár pillanatra, és gondolkodj el azon, miért teszi ezt az állat! A viselkedése jelzi, hogy kellemetlen vagy fájdalmas élményei vannak a nyergeléssel, esetleg a lovaglással kapcsolatban. A hátfájást vizsgáltasd ki állatorvosoddal!


A martörésből akár marsipoly is kialakulhat, ami egy mély seb a marnál. Gyakorta okozza az emberi türelmetlenség, mert a seb teljes begyógyulása előtt ismét nyergelik a lovat, és annak marja még jobban kisebesedik. Ha mély a seb, akkor a baktériumok és a genny bejut a gerinc melletti területre, ami nemcsak fájdalmas, de roppant nehéz kikezelni belőle a lovat.


A martörés akkor gyógyult, ha nem csak bőr borítja a sebet, de a szőrnövekedés eléri a 2-3 mm-t. Ha egy nyereg egyszer feltörte a lovat, azt SOHA többé ne tegyük fel rá, akármilyen „értékes” nyeregről is van szó!


Ha olyan lovat vásárolsz vagy nyergelsz, aminek a marján fehér szőrszálak nőttek, de a ló színe ettől eltérő, akkor korábbi martörés jeleit láthatod. Légy nagyon óvatos a nyergelésekor, és ha kicsit is hozzáér a nyereg a marjához, inkább ne tedd rá, még szivaccsal, alátéttel kipárnázva sem, még 5 percre sem.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #gerinc #csigolya #lovaglás #terapeuta #törés #markamra #sipoly

104 views