Mi védi a ló gerincét a nyeregtől?

Attól függ! Izmos hátú vagy kövér lovakon a gerinc védett, legalábbis a mar mögötti részen. A ló marja lehet kiállóan magas és csontos, de izommal burkolt, laposabb is. Előbbi nagyobb veszélyben van, ha szűk a markamra: összeszoríthatja. Utóbbiról akár oldalra is könnyen elcsúszik a nyereg, főleg, ha még duci is a ló.

Okvetlenül be kell tartani a távolságokat a ló és nyereg között: felülről, oldalról. Nem lehet belülről sem túl széles, sem túl keskeny a nyereg (vagyis a markamra), különben megbetegíti a lovat a nyereg és a lovaglás. A megbetegítés lehet martörés, de lehet izomsorvadás és abból fakadó sántaság, viselkedészavar is.


Lényeges, hogy a gerinc maradjon szabadon fentről és oldalról is: a lovas súlya alatt is, egyenes vonalon és íveken, hajlításban is, felszállásnál egyaránt! Véletlenül se szoruljon rá a ló marjára, gerincére a nyeregkamra!


Gondolj bele, hogy a mart és magát a gerincet nem borítja izom, ami védené! Izmos hátú, lapos marú lovak persze előnyben vannak, a sovány, kiálló gerincű, magas marú lovakkal szemben. Ha a nyereg a lóhoz marjához hozzáér, akkor ahhoz hasonlót él át a lovad, mint amikor téged valaki sípcsonton rúg, csak tovább tart neki (egész lovaglás alatt).


A csontokat érzékeny csonthártya borítja, ami akár gyulladásba is jöhet. (l. csontkinövés) A bőr is vékony és érzékeny, könnyen feltöri a nyereg, és akkor nem lehet nyerget tenni a lóra hetekig. Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #lgerinc #csigolya #lovaglás #terapeuta #hátizom #lovaglás

167 views