Izomsorvadást okozó nyergek?

Amikor az izom tartósan összenyomódik, akkor nem folyik bele elég vér, és ezzel se tápanyag, se oxigén nem jut be elegendő mennyiségben. Ezek hiánya a sejtek éhezését, akár elhalását is okozhatja. Ha a nyereg rosszul illeszkedik és rossz a súlyeloszlása, akkor túlzottan összenyomja az izomrostokat. Az eredmény?

Idővel izomsorvadás alakul ki a nyeregnyomásos területeken. A letapadt hátizom messziről látszik, mert megmarad a nyereg lenyomata a ló hátán.


Fontos a nyereg egyenletes felfekvése a ló hátára. Ne libikókázzon a nyereg! Vagyis, fontos, hogy a nyereg feküdjön fel a ló hátán egyensúlyban, ne billegjen se előre-hátra, se oldalra! Ha a nyereg lóra szálláskor oldalra dől, akkor hirtelen egy kisebb területen extra nyomással nehezedik a lóra. Az izomrostok összenyomódása fáj, s a ló ettől ellép, kitér.


Tedd a nyergedet izzasztó nélkül a lovad hátára, és nyomd meg lefelé az elülső nyeregkápát: ha erre a nyereg hátsó fele megemelkedik és eláll a ló hátától, akkor ez a billenés azt jelzi, hogy nincs egyensúlyban a nyereg, és nem való a lóra.


Ugyanez történik, ha hevedert húzunk vagy felszállásnál kengyelbe lépünk: ettől a nyereg nem billenhet meg előre, de egy igazán jó nyereg még oldalra sem tesz ilyet.


Gyakran az izomláz miatt kötött és fájdalmas izomzat az oka, hogy a ló ellenszegül lovasának bizonyos feladatok végrehajtása során. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít az izomfáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.


Ha az izmok mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig gyulladáshoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlatva a duzzanatot, fellazítva az összetapadást, és az izom visszanyeri egészséges aktivitását, de fontos a jó nyereg is!


Szintén javasolt ebben az esetben (versenylovaknak doppingmentes) izomanyagcserét segítő gyógynövényekkel etetni a lovat, a teljes helyreállásig. Gyógynövényekkel erőteljesen rásegíthetünk az izommerevség feloldására, akár izomlázról, akár izomletapadásokról van szó.

Nyeregillesztés cikkek


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#felszállás #lóraszállás #lovaglás #nyereg #lovaglás

107 views