Nyomozz az izzasztón!

Az izzasztó vagy nyeregalátét egy olyan szövet, ami felszívja a ló izzadtságát és ezzel védi a nyerget. Régen lópokrócnak hívták (még nagypapámnak is volt egy csúnya, zöld, katonai lópokróca). Ha van világos színű izzasztód, akkor néhány alkalom használat után már megvizsgálhatod, miről árulkodik...

Izzadtságnyomok fedik fel a nyereghibát

A nyereg lóra felfekvő részei, a nyeregpárnák. Ezeknek végig egyenletes terheléssel kell a ló hátához érniük, így lesz kényelmes a ló hátának a lovas súlyát viselni.


Az nem jó, ha például a nyeregpárna eleje és hátulja ér a lóhoz, a közepe pedig eláll, boltíves, mert például nincs benne elég tömés.


Esetenként a nyereg elején vagy hátsó részén hiányos a tömés, és szinte csak középen ér a lóhoz. Ez még rosszabb, mert szinte egy ponton nyomja a ló hátát.


A hiányos részeket nem csak a nyereg végigsimításával, tapintásával szúrhatjuk ki, de akkor is észre lehet venni, amikor az izzasztón megvizsgáljuk az izzadtságfoltokat. Onnan kiderülhet, ha aszimmetrikus a terhelés.


Ahol sötétebb a koszfolt, mint a másik oldalon, ott nagyobb nyomás éri az izzasztót, és ezzel a ló hátát. Ahol a nyeregpárna valamely része nem ér a ló hátához, ott nem lesz folt, vagy csak halvány.

Bevált trükk a nyereg illeszkedésének ellenőrzéséhez (főleg nyáron), a nyerget izzasztó nélkül tenni a lóra, és enyhe izzadásig mozgatni a lovat futószáron (nem lovas alatt!). Ekkor a ló hátán közvetlenül láthatóak az izzadtságlenyomatok.


Ne felejtsük el a nyerget leápolni utána (nyeregszappannal, olajjal)!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #izom #izzasztó #hátfájás #beejtett #lópucolás #nyeregalátét

140 views