Hol van a nyerged legmélyebb pontja?

Ha felteszed a lovad hátára a nyerget, akkor - az ülőfelületet oldalról nézve - nagyjából középen kellene legyen a legmélyebb pontja! Ahol te is ülsz, mélyen, stabilan. Ez az egyenletes súlyeloszlás miatt fontos lónak-lovasnak egyaránt. Ha a nyergeden ez másképp van, hívj nyergest, aki megnézi, mi a baj! Miért baj ez?


Legmélyebb pont ellenőrzése


Tegyél egy henger alakú krétát, dugót, műanyag tégelyt (a fantáziádra bízom, még mi más lehet alkalmas erre) a nyereg ülőrészére, és hagyd, hadd guruljon le a nyereg legalsó pontjára. Ha nem a nyereg közepén található a legmélyebb pont, az nem csak a lónak rossz, de a lovasnak is.


Egyes sportágakban ettől némiképp eltér az ideális pont. Az ugrólovasok ugrónyerge például kissé „előreültet”, így ennek és rövidre csatolt kengyelük segítségével könnyebben állnak ki a nyeregből, és könnyítenek ki lovuknak az ugrás felett.


Amikor a legmélyebb pont a nyereg közepétől jóval előrébb van, akkor előreültető a nyereg, aminél a lónak olyan érzése lehet, mintha minden súly a nyakában lenne, pontosabban a marján, ahelyett, hogy az egész hátán viselné a lovas és a nyereg súlyát.


Amikor a legmélyebb pont a középponttól hátrébb van, akkor hátra ültet a nyereg. A súlypont hátrébb kerül, túl nagy nyomás helyeződik a ló ágyéki gerinc szakaszához közel eső, kevésbé stabil részre. Ez idővel derék- és csípőfájdalmat okoz az állatnak.


Mindkét esetben olyan ülés alakul ki, melynek „egyensúlyban tartásához” vagy fenntartásához a lovasnak sok izmot meg kell feszíteni a törzs és medence izmai közül. Ez nem teszi lehetővé az elengedett ülést, ráadásul fárasztó. Kezdőknek sok sikertelenséget okoz egy rossz nyereg!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #lovaglás #lovasérzés #ültet #hátfájás #iskolaló

82 views