Kényelmes nyerget a lovasnak!

Lovas szempontból is fontos, hogy a nyereg kényelmes legyen– hiszen a ló csak az egyik fél. Ha a nyeregben nem tud a lovas lazán, egyensúlyban ülni, tehát, ha valamilyen izmot állandóan erősen feszíteni kell ahhoz, hogy az edző azt mondja: „Igen, így már jó a testhelyzet!” - az baj. A lónak is...


A görcs átragad


A lovas állandó erőlködése és merev tartása a ló ellazulását, elengedettségét is megakadályozza. Ha a lovas görcsös, akkor a ló sem lesz elengedett, sőt!


Ha előreültető a nyereg, akkor a lovasnak olyan érzése van, mintha állandóan előre akarna bukni. A legtöbb lovas erre úgy kompenzál, hogy megpróbálja magát elölről kitámasztani a lábával, de így nem tud hatékony csizmasegítséget adni a lónak. Meg lehet emelni a nyereg elejét alátéttel, de ez instabillá teheti a nyerget. Inkább állíttassuk be ilyenkor nyerges szakemberrel!


Amikor hátraültet a nyereg, akkor a súlypont hátrébb kerül, a lovas úgy érzi, mintha hanyatt esne, és vagy kapaszkodni kezd a szárba, vagy ellensúlyként előredől, összegörnyed. Eközben pedig túl nagy nyomás helyeződik a nyereg hátsó felfekvésénél az állat hátára, amitől az menekülni fog: elrohan vagy bakkol.


Nyeregválasztásnál nem csak a lábak hosszát, az ülep méreteit, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a női csípő szélesebb, mint a férficsípő.


Felnőttnek és gyereknek sem való ugyanaz a nyereg. Különösen a növésben lévő fiatal fiúknak és lányoknak lehet kellemetlen, ha „terpeszben” kell ülniük egy széles nyeregben, és közben esetleg még szorítaniuk is kellene a térdükkel - ami anatómiailag lehetetlen.


Fontos, hogy a nyereg ne ültessen se előre, se hátra, ne csavarodjon egyik oldalara sem, ne törje fel a kengyellakat, ne okozzon csonthártyagyulladást a támaszték.

Ezek mellett fontos a rendeltetésnek megfelelő ruha, vagyis nem farmer és "melegítő", hanem egy alkalmas lovaglónadrág.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #lovaglás #lovasérzés #ültet #hátfájás #iskolaló

45 views