Nyeregillesztés - mire jó?

Tapasztalataink alapján, a legtöbb helyen nagyon alulbecsülik a lovasok és az őket körülvevő szakemberek a lóra jól illeszkedő nyereg fontosságát. Nem rosszindulatból, nem hanyagságból, hanem inkább azért, mert nem veszik észre, hogy nyomja a nyereg a lovat. A ló pedig csendben szenved, vagy lázad, ellenszegül, amit a legtöbb lovas engedetlenségnek, makacsságnak címkéz, pedig valójában üzen a ló: "Fáj!".


A nyeregillesztésről könyvet lehet írni (és a külföldi szakirodalomban ezt páran már megtették). Mi megelégszünk ezzel az alapozó tudásanyaggal, amit, ha sok lovas elolvasna és megfogadna, drasztikusan lecsökkenne a hátfájós, nyeregtől szenvedő lovak száma hazánkban.


Ha kevés erőt érzünk magunkban a nyeregillesztés alapjainak megtanulására, akkor gondoljunk bele, hogy mi lenne, ha lóként mi állnánk egy rosszul illő, kényelmetlen nyereg alatt. E fájdalmas elképzelés motivációt adhat a nyeregillesztés fő szabályainak megtanulására.


Ha izomlazító gyógynövényekkel egészíted ki lovad étrendjét, a nyeregmódosítás jótékony hatását tovább fokozhatod, azonban ügyelned kell arra, hogy a nyereg se legyen gátja lovad felszabadult mozgásának!


A nyereg összhangot teremthet, de akadályozhat, sőt meg is betegíthet: lovat és lovast egyaránt. Hiába ül kényelmesen a lovas, ha közben a nyereg fájdalmat okoz a lónak. Nem mindegy, hogy milyen testhelyzetet tesz lehetővé mindkét félnek.


A nyeregnek passzolnia kell nem csak a lóhoz, de a lovashoz is!

Ha van valami, ami a penészen és az ammónián kívül megkeseríti a lovak nagy részének életét, az valószínűleg a nyereg. Nem maga a tény, hogy nyerget rakunk a lóra, mert nem lenne ezzel semmi baj, ha azt jól csináljuk.


Érdekes módon, a legtöbb lovas fejében az megvan, hogy fontos, hogy a nyereg „jó” legyen, illeszkedjen a ló hátára, ne törje fel, stb. Sokan fel is tudnak sorolni néhány dolgot, amitől jó vagy rossz egy nyereg az adott lóra. Mégis, igen sok ló szenved csendesen a hátára rakott nem megfelelő nyeregtől.


Olvasd végig a Nyeregillesztés ABC-je sorozatunkat, és segítségével tedd kényelmesebbé lovadnak a lovaglásokat!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#nyeregillesztés #alapok #lovaglás

281 views