Meddig érhet a nyereg?

Hiba a túl hosszú és a túl rövid a nyereg is. Ha túl rövid a nyereg, akkor kisebb felületen érintkezik a lóval, így nagyobb nyomást helyez az állat hátára, ami fájdalmas lehet. Ha túl hosszú, akkor olyan részt nyom, amit nem szabadna. Hogy is van ez?

A nyereg legeleje a lapocka mögött legyen, onnan kezdődjön, és ne nyúljon túl az utolsó, bordával ellátott csigolyán!


Képzeld el, hogy egy masszőr egész testsúlyával ránehezedik a hátadon egy pontra – mondjuk a két hüvelykujjával, szóval egészen kicsi felületen. Attól könny szökik a szemedbe, úgy fáj. Ha ugyanezt megteszi, annyi különbséggel, hogy két teljes tenyéren támaszkodik, akkor a súlyát nagyobb felületen érzed, könnyebb érzést ad, és nem egy-egy pontban koncentrálódik a fájdalom. Azért van ez, mert a súly eloszlik nagyobb felületen.


A hosszú nyereg sajnos túllóghat előre, de akár hátra is. Ha hátra túlnyúlik a nyereg, akkor lehet, hogy valóban a nyereg túl hosszú, de az is lehet, hogy túlzottan hátra illesztette azt a lovas, vagy hátracsúszott. Utóbbi esetben segít a szügyellő. Az izomlazító gyógynövények akkor is használnak, ha például egy nyeregcsere után felgyorsítanád lovad hátizmainak helyreállását.


Ne keverjük össze: nem az utolsó bordán, hanem az utolsó bordás csigolyán nem nyúlhat túl a nyereg!


Ennek egyszerű, statikai oka van: a bordák olyan támasztékot adnak a csigolyáknak, hogy azok képesek hordozni a lovas súlyát. A borda nélküli csigolya pedig nem tartja meg stabilan a súlyt. Ez a túlnyúlási szabály a western nyergekre másképp igaz, mert azok felépítése, működése egészen más, mint angol társaiké. Minden esetben nyergesed döntse el, hogy adott nyereg meddig érhet – ez a legbiztosabb szabály.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #lapocka #lapocka #lovaglás #terapeuta #hátizom #csigolya

89 views