Milyen a jó nyereg-marvas?

Ha szemből megnézed a nyerget, akkor egy íves "alagutat" látsz benne, ahol a ló gerince fut majd végig. Ennek bejáratát elölről egy boltív keretezi, hát, ez a marvas. A mar felett helyezkedik el, igen szilárd felépítmény, de néha el tud törni (főleg, ha nyeregben hempereg a ló, amit nem szabad neki!). Mitől jó vagy rossz a marvas?!

A szögeken múlik minden

A nyeregkamra elejében lévő marvas íve párhuzamos kell, hogy legyen a ló lapockájával. Ennek megítéléséhez kell egy kis térlátás, de még jobb, ha nyergesre bízzuk a feladatot.


Ha ennél meredekebb a szöge, akkor szűk lesz a markamra, és hiába lesz esetleg szabadon a mar teteje, oldalról nyomja a mart a nyereg. Ráadásul így a nyeregpárna a gerinc mellett futó izmok felső oldalára összepontosít minden súlyt, ahelyett, hogy az izmok teljes felületén oszlana el.


Ha nagyon tág elöl a markamra, akkor fel fog feküdni a nyereg a mar tetejére, és nyomja, töri azt. Eközben a gerinc melletti izmoknak is csak egy részéhez fog hozzáérni, amelyek így nagyobb terhelést kapnak, mintha a teljes hátizomzat teherviselő lenne.


A marhoz még az izzasztó sem érhet hozzá felülről, nemhogy egy kemény vas, amit nyomsz a súlyoddal! Ellenőriztesd szakemberrel évente a lovad nyergét!

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #izom #mar #marvas #hátfájás #cserélhető

101 views