Sima felszín, egyenletes tömés

Aludtál már olyan matracon, ami nem volt sima? Vagy ültél már olyan fotelba, amiben gyerekjáték vagy radír lapult, és hirtelen fel is pattantál a kellemetlen nyomástól? A cipőbe ment kavics is jó példa lehetne. Nos, a nyereg felszíne ugyanilyen kényelmetlen a lovadnak, ha dudorok vannak rajta.

A nyeregpárna fekszik fel a ló hátára, ezen keresztül nehezedik a súlyod a ló hátizmaira. Fontos, hogy felszíne egyenletes, sima legyen.


Ha a nyeregpárnád tömése csomós, felszíne huplis, akkor sok kis gombostűfej és borsószem nyomódik a lovad hátába. Ez fájdalmas, így merevvé, feszessé teszi a lovat.


Először a felfordított nyerget ellenőrizd, majd utána tedd a nyerget alátét nélkül a lovad hátára, és végezd el az ábrán látható mozdulatot!


Ezzel a teszttel jobban érezheted, hogy mennyire egyenletes a kézfejedre nehezedő nyomás. Képzeld el, hogy a nyereg alá csúsztatott kezed a ló háta: milyen érzés lenne, ha valaki ráülne a nyeregre, és nyomná, mondjuk másfél órán keresztül?


Vannak-e kiálló, kidudorodó, huplis részek benne, pl. a tömés csomósodása vagy gyűrődés miatt? Ha igen, hívj egy nyergest!


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#nyereg #lgerinc #csigolya #lovaglás #terapeuta #marvas #markamra

61 views