A gerinc oldalától mért távolság

Óh, ha megkérdezel egy lovast, mekkora távolságot hagyj a nyereg és a ló háta között, mit fog mondani? Azt, hogy 2-3 ujjnyit. Hol? Hát, a mar felett.

Ez igaz, de oldalt?! Oldalt.... nem szokták nézni, legalábbis a legtöbben nem. Pedig hogy tud fájni...

A markamra ugye az a csatorna, ami a nyereg közepén húzódik végig és helyet ad a kiálló marnak, gerincnek. A két nyeregpárna között van. Elég helyet kell biztosítania a mar csontos részét adó gerinccsigolyák tövisnyúlványai számára.


A markamrában legalább 3-4 ujjnyi hely maradjon a mar felett, amit vizsgáljunk meg úgy is, hogy ha a nyeregben ülünk! Ekkor ugyanis súlyunkkal lenyomjuk a nyerget, de így is minimum 3 ujjnyi távolságnak kell maradni a nyeregkápa alja és a mar teteje között. Fontos, hogy nyergelésnél az alátétet meg kell emelni kicsit, tehát még az izzasztó sem nyomhatja a ló marját, vagyis nem érhet hozzá.


A hátból kiemelkedő gerincű (sovány, izomsorvadásos) lovaknál gyakori, hogy a nyereg hátsó részén (de akár elöl is!), a két nyeregpárna oldalról rászorul a gerincre (izzasztó nélküli nyeregpróba során kell ezt megnézni!).


Ezt a kipárnázás nem szünteti meg, talán elviselhetővé teszi, kivéve, ha még tovább szűkíti az alátét a nyeregkamrát. A megoldás a nyereg lóra való átalakítása vagy cseréje. A zselés alátét se bírja tovább 20 percnél:után átveszi a nyereg nyomását, és változatlanul adja tovább.


Enyhe esetben „csak” utálja a ló a nyerget, a lovaglást, és vagy visszatart, vagy elrohan a fájdalom miatt. Súlyos esetben a martörés is keletkezhet. Mindez a nyereg miatt. Ne hagyd, hogy elrontsa a közös élményt egy rossz nyereg, vagy hogy megbetegítse lovad! Évente ellenőriztesd szakemberrel a nyergeteket.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #lgerinc #csigolya #lovaglás #terapeuta #marvas #markamra

68 views