Párhuzamos nyeregpárnák

Ma már mindenféle nyereg kapható, vázzal, váz nélkül, marvassal, anélkül, cserélhető marvassal. Egy biztos: a ló gerince egyenes, és ehhez mindenképp igazodni kell a markamrának, illetve a nyeregpárnáknak. Vajon minden nyeregnél megvan ez az alapkövetelmény?


Nem érhet hozzá, kicsit sem


Gyakran találkozni olyan hibás nyereggel, amelynél a markamra végig, a teljes hosszában nézve nem egyforma szélességű. Ennek több oka is lehet, de valószínűleg nem így készítették. Ha a ló meghempereg a nyeregben vagy nagy súlyú lovas ferdén lovagol sokat a nyeregben, akkor ez okozhat ilyet.


Arról már sokat írtunk, hogy az egyenetlen terhelés milyen fájdalmas következményekkel jár a lóra nézve. A megfelelő távolságokról is ejtettünk szót. Ami még kimaradt: ha fordul a ló, megváltoznak a viszonyok.


A markamra, de főleg a nyeregpárnák közötti távolság szélességénél kalkuláljuk be, hogy fordulóknál és hajlítás közben a nyereg kissé elfordul a hátsó részen, de még akkor sem szabad, hogy a gerinchez hozzáérjen: sem elöl, a marnál, sem hátul.


Ezt izzasztó nélkül, álló lovon is ellenőrizhetjük, ha jó szögben nézelődünk. A földön állva, kérjünk meg valakit, hogy fordítsa el a ló fejét és nyakát oldalra, és ahogy gerince is meghajlik, láthatjuk, ha a nyereg elmozdul valahol.


Fontos betartani a nyeregillesztési szabályokat, különben kudarc és betegség lesz a lovaglások vége. Egy rossz nyereg mindenképpen fájdalmas, beszűkíti a mozgást, és a ló vagy ellenszegüléssel reagál, vagy ha ezt eltűri, előbb-utóbb izomsorvadást, majd akár sántaságot is okoz. A rosszul illeszkedő nyergen az alátétek nem segítenek, akármilyen szuper anyagból is készültek.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #izom #mar #marvas #hátfájás #lovaglás #lovas

82 views