Teendők új nyeregnél

A ló szempontjából minden nyereg "új", ami még nem idomult a hátára. Az, hogy egy vadonatúj nyerget veszünk a boltban, lefóliázva, vagy egy más által már használtat, a ló szempontjából egyaránt "újdonság" lesz. Vannak dolgok, melyeket mindkét esetben kötelező betartani...

Ne hagyd ki a szoktatási időszakot!

Új vagy használt nyereg vásárlásakor mindig tartsd be a szoktatási időszakot! Igen, bizonyára sokat vártál már az új nyeregre, és örülsz, hogy végre beleülhetsz, kipróbálhatod. Csak ne vidd túlzásba! 10 perc séta, pici ügetéssel elsőre elég lesz. Legalábbis a lovad hátizmainak.


Ha nyergessel lovadra készítteted a nyerget, akkor ennél rövidebb idő (1 hét) is elég lehet. Izomlazító gyógynövényekkel elejét veheted, hogy akár az új nyereg izomlázat okozzon.


Boltban vásárolt új nyerget is illesztess nyergessel a lovadra. Minden ló egyedi, a bolti termékek pedig ezt nem tudják lekövetni. Másik hiba, ha azt gondolod, hogy egy drága nyereg mindenképpen jó a lovadra.


A nyereg lóhoz és lovashoz igazítása nyerges feladata, és nem a gyártóé. A nyereggyártók igyekeznek minél több típusú nyerget készíteni, és szerencsére ma már rengeteg, fantasztikus nyereg közül lehet válogatni, de ahány ló és lovas páros van, annyiféle elképzelhető kombináció létezik.


Nyeregcserénél soha ne hagyd ki a rehabilitációt!


Lehet, hogy a régi nyereg izomletapadásokat, netán aszimmetrikus izomalakulást eredményezett. Ha nem, akkor néhány nap átmenet elég. Ha viszont nem szimmetrikus az izomzat, akkor azon érdemes dolgozni.


A ló ferdeségét akár a lovas ferdesége is előidézheti. Nagyon fontos, hogy a te gerincedet is tartsd rendben: akár jógával, gyógytornával.


Mielőtt a lovad számára új nyereggel dolgozni kezdesz, fontos, hogy földi munkával és kellő rehabilitációs idővel korrigáld lovad (és a saját magad!) izomzatát, különben az új nyereg a felemás izmokat nem helyesen terheli majd. Ez sem a lónak, sem a nyeregnek nem lenne jó.


Izomlazító és rehabilitációt segítő gyógynövényeket mindenképp érdemes etetni a nyeregváltási időszakban, izomalakítás idején.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Nyeregillesztés cikkek


#nyereg #lovaglás #lovasérzés #ültet #hátfájás #iskolaló

115 views