A zselés nyeregalátét többet árt, mint használ?

Az izzasztóra tett, a nyereg hibáit, rossz egyensúlyát ellensúlyozó különféle (zselés, prémes, szivacsos és habos-habos) alátétetek a legújabb kutatások szerint károsak a lóra. A nyeregnyomást mérő műszerekkel végzett tesztek bebizonyítják, hogy a zselés alátétek egyáltalán nem hasznosak, sőt, valószínűleg károsak!

A jó nyereg alátét nélkül is passzol a ló hátára, vagyis rásimul, mondhatni rátapad, mélyen ülteti a lovast, nem billeg sem jobbra-balra, sem előre-hátra. Ezért végzi nyergesed a nyeregillesztést alátétek nélkül.


Az alátétek jó szolgálatot tehetnek, de nem szabad egy rosszul illeszkedő nyereg hibáit kompenzálni velük. Ha például túl keményre van tömve a nyereg, akkor gömbölydeddé válik a nyeregpárna lapos része, és kisebb lesz a felület, amin érintkezhet a ló háta a nyereggel. Élesebb érzetet ad a ló hátának.


Keskenyebb sávon felfekvő nyeregpárnán kisebb felületen oszlik el a lovas súlya. A kerek tömés keményebb is, ezért jobban nyom, mint a lapos. Minél nagyobb (és rugalmasabb, puhább) felületen találkozik a ló háta és a nyeregpárna, annál jobb.


Sokan alátétekkel „puhítják a nyerget”, akár több réteggel is, hogy ne nyomja a ló hátát a nyereg. Sajnos a szűk markamrán vagy a túltömésen nem sokat segítenek az alátétek.

Nyeregillesztés cikkek


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#izzasztó #alátét #lovaglás #zselés #nyereg

265 views