Mikor hívjunk "nyeregillesztőt"?

A tulajdonosok kb. 50%-a nem érti, miért nem jó a nyerge a lóra. Például, mert nemrég vásárolta, vagy egy igen márkás, nagy értékű nyeregtől nem ezt várná. A nyeregillesztésnél nem a márkán múlik, hogy a nyereg és a ló méretei passzolnak-e egymáshoz, hanem a méreteken. Tapasztalataink szerint a lovak kb. 70-80%-án nem illeszkedik helyesen a nyereg.


A nyeregillesztés során fel kell kutatni azokat a pontokat, melyek nyomásnak, törésnek vannak kitéve, és ha szükséges, a tulajdonos nyergest hív a lóhoz. A szakember a helyszínen felveszi a méreteket, majd műhelyében átállítja a nyerget megfelelő méretűre, megigazítja a tömést, vagy másik nyerget ajánl az adott lóra.


Nincs könnyű dolga a terapeutának, ha újonnan vásárolt nyeregről kell rosszat mondania, de mindig a ló érdekeit kell nézni – hosszú távon ez hoz sikert.

Külföldön már elharapódzott az önjelölt, nyeregillesztéshez értő „botcsinálta szakemberek” száma. Ez hazánkban is várható. Éppen ezért nyereg ügyben sose kérjük ki olyan tanácsát, aki nem anatómiában és biomechanikában jártas állatorvos, csontkovács, masszőr, nyeregkészítő, lókiképző vagy edző.


Ha egy ilyen hozzáértő azt javasolja, hogy cseréljük le a nyerget vagy alakíttassuk át, akkor vegyünk ezt komolyan fontolóra! Kérjük meg, hogy magyarázza el, pontosan miért gondolja ezt, miért látja rossznak a mostani nyerget lovunkra, mutassa meg, hol a probléma, és okuljunk belőle!


Iskolalovaknál, ahol ugyanazokat a nyerget használják minden ló és lovas alá, el lehet képzelni, hogy mennyire valósul meg a fenti szempont. Ez azért sajnálatos, mert az ilyen „mindenkié nyergek” fájdalmat és szenvedést okoznak a legtöbb lónak, illetve gyakran elrontják a fiatal, kezdő lovasok ülését, sikerélményét.

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #alapok #lovaglás #terapeuta

100 views