Milyen gyakran vizsgáljuk felül nyergünket?

Mivel ló (és lovasa) izomzat, ferdeség és forma szempontjából állandó változásban van, a nyeregnek is így kellene tennie. A nyerget idővel kiüljük, a tömések lelapulnak, elvékonyodnak, csomósodhatnak, sőt, akár a váz is elferdülhet.


Ugyanakkor a ló és lovasa testméretei (térfogat) is változhatnak: izmosodik, hízik vagy fogy. Utóbbi változhat évszakosan is, például tavasszal-nyáron hízik/erősödik, télen súlyt veszít, vagy épp fordítva. Ahhoz, hogy a nyereg le tudja követni a ló-lovas változásokat, érdemes minimum félévente, de legkésőbb évente nyeregillesztést vizsgáltatnunk. Főleg, ha volt pihenő (izomsorvadás, hízás), betegség (fogyás) vagy intenzív edzés (izomtömeg és -térfogat növekedés).


Ahhoz, hogy a nyergest kihívjuk, előbb nekünk vagy egy terapeutának kell észrevennie, hogy baj van. Például az izzasztó foltjai sokat elárulhatnak erről.

Ha mi magunk nem tanultuk szakkönyvekből a nyeregillesztést, akkor jelen kiadvány sokat fog segíteni, hogy észre vegyük az intő jeleket.


A legtöbb lovardában tömegesen fordulnak elő azok a lovak, akiknek nyereglenyomat van a hátán, és a félreértés elkerülése végett itt nem az izzasztó által okozott szőrfoltokra gondolunk. Olyan benyomódás látszik már egy fotóról is, mintha egy láthatatlan nyereg még akkor is ott lenne a ló hátán, mikor az már kint ácsorog a karámban vagy bent pihen a bokszban. Ennek oka a nyereg alatti izmok sorvadása, amit a nyereg és a lovas súlyának nyomása idézett elő.


Ha nem vagy biztos a dolgodban, hívd ki tanácsadónkat!

Nyeregillesztés cikkek


#nyeregillesztés #alapok #lovaglás #terapeuta

55 views