Párzási kedv hiánya méneknél

Ez a téma leginkább a méntulajdonosokat érinti, de őket annál jobban. Számos oka lehet, amiért a mén nem kívánja megugrani a kancát vagy a fantom-kancát. Amennyiben az egészségügyi okok kizárhatók, akkor egyes gyógynövények a tenyésztésben jártas szakember segítségére lehetnek abban, hogy a mén újra lendületbe jöjjön.


Libidó és fertilitás


Gyógynövényes szemmel megkülönböztetjük a mén fertilitását okozó két különböző problémát. Egyik esetben nincs kedve és érdeklődése a fedezéshez, ekkor libidóhiányról beszélünk. Másik esetben van kedve, megugorja a kancát, de nem termékenyülnek a befedezett kancák: steril a mén.


A problémák okának kiderítése szaporodásbiológiai és állatorvosi feladat, amihez képalkotó műszeres diagnosztikát és mikroszkópos segítséget is igénybe vesz a szakember. A ló vérképének elemzése is segíthet.


Ugyanakkor felül kell vizsgálni a takarmányt is: vitaminok és ásványi anyagok nélkül nem lesz javulás. A mének terméketlenségének egyik valószínűsített oka a penészgombák mérgei, a mikotoxinok.


A hím nemi hormon, a tesztoszteron felelős a csődörös jellegért, de egyes gombamérgek éppen a női hatást erősítik ösztrogénhatásuk miatt. Közben károsítják a májat és a vesét, ami a méregtelenítő funkciókat zavarja.

Kapjon tehát bármilyen kiegészítőt vagy gyógynövény-keveréket a mén, nem lesz megfelelő a hatása, ha közben penészes szénát eszik a ló. Tesztoszteron tartalmú gyógynövénynek tartják a királydinnyét vagy a Maca nevű szuperélelmiszert.


Ösztrogén természetes módon jelen van a mén szervezetében is, igaz egészen kevés. Mivel a herékben termelődik, ezért itt a legnagyobb a koncentrációja. Ösztrogénre a hím állatoknak is szüksége van (kis mennyiségben): fontos szerepet tölt be a szervezet egészséges működésében, például a csonttömeg megtartásában, a normál szellemi működésben és az artériák belső falának megfelelő állapotban tartásában.


A fitoterápia során (is) érdemes figyelembe venni, hogy a hím jellegért felelős tesztoszteron koncentrációja május-június hónapokban éri el a csúcsértéket, majd fokozatosan csökken.


Októbertől januárig alacsonyabb tartományban marad a hím nemi hormon, tehát a gyógynövényes etetés ideális kezdete nem az ősz és a tél, hanem elsősorban a kora tavasz!

A libidó mének esetében a fentiek miatt december-január hónapokban mélyponton van. Az ondó mennyisége a szezonon kívüli időben 40-45 %-kal csökken a tenyészidényhez képest. Ha tehát spermaminőséget és -mennyiséget szeretnénk javítani a ménnél, akkor azt az idény alatt (kicsivel előtte) érdemes megtenni. 


Gyógynövényekkel akkor avatkozhatunk be eredményesen, ha nem anatómiai elváltozás áll a terméketlenség vagy libidóhiány hátterében.

Spermaminőség javítására idős méneknél bevált a májvédő és emésztésjavító gyógynövények roboráló, feltöltő hatású etetése, amikor anatómiai elváltozás nem áll a háttérben és a libidóval sincs gond.


A párzási kedv hiányát okozhatja fáradékonyság, kimerültség is, ami eredhet elhúzódó betegségből, rossz tartási körülményekből, versenyzés és fedeztetés együttes fennállásából vagy bármi másból. Ebben az esetben tehát nem hormonális vagy anatómiai jellegű a libidóhiány, így a roboráló, erősítő gyógynövények között az energetizáló ginzeng etetése is szükséges.


Sterilitásnál állhat a háttérben akár a szervezetben felhalmozódott méreganyagok okozta anyagcserezavar, amikor inkább a méregtelenítésen és májvédelmen van a hangsúly. Ennek vannak egyéb jelei is a kedvhiányon kívül, melyek elsősorban a szőrzet, a paták és a hosszú szőrök állapotában nyilvánulnak meg.


Érdekesség

"Kedvcsinálónak" sok ezer éve használják az ún. afrodiziákumokat, melyek egyrészt az idegrendszerre hatnak (élénkítőleg a tunyákra, nyugtatóan az izgulósakra), míg mások a szervezet anyagcseréjén és hormon-háztartásán keresztül fejtik ki hatásukat.


Az afrodiziákumok használata ősidőkre tekint vissza.

Kiöregedett, túlhajszolt vagy fásulttá vált tenyészmének, illetve rendszertelenül ivarzó kancák tenyészcélú hasznosításakor érdemes kipróbálni az alábbi illóolajokat, szagoltatásra: geránium, fahéj, ilang-ilang, szantálfa, szegfűszeg, pacsuli, muskotályzsálya.


Ménekkel a tervezett aktus előtt fél órával, majd negyedórával szagoltassuk meg az előzőleg már a ló által kiválasztott illatot.


A libidótúltengés (túlzásba vitt nemi vágy) lehet akár egy nehezen kezelhető állapot is. Régen a szerzetesek progeszteronhatású barátcserje bogyót rágcsálva csillapították nemi éhségüket.


Ezt a progeszteron-tartalmú gyógynövényt ma is használják a lovak hormonrendszerének befolyásolására, gyógynövény-keverékben.


Agresszív, goromba méneknél mellé etethetünk nyugtató gyógynövény-keveréket is.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#mén #csődör #fedeztetés #inszeminálás #libidó #termékenység #terméketlenség

11 views