Savasító-lúgosító takarmányok lovaknak

A ló vére nem savasodik el, mert a szervezet - a mi segítségünk nélkül is - gondoskodik annak stabil keretek között tartásáról. Mégis vannak takarmányok, melyek oxidációja során savas és lúgos karakterű anyagcseretermékek keletkeznek, s ezek biológiai folyamatokat indíthatnak el a szervezetben.

Lúgosítást segítő takarmányok


A savas és lúgos karakterű takarmányok az emésztőcsőben vagy a vizelet révén a húgyhólyagban módosítják a pH-értéket. Közvetlenül a vér pH-jára nincsenek kihatással.


Az előbbiekben szó volt arról, hogy a szervezet nem savasodik el, így nincs szüksége lúgosításra. Azonban azok a takarmányok, melyek jelentős, lúgos irányba ható ásványi anyag készlettel (kálium, nátrium, magnézium, kalcium) rendelkeznek, vagy más, fiziológiás módon hozzájárulnak a sav-bázis egyensúly fenntartásában érintett szövetek működéséhez, segítik a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását.


Ilyenek az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

  • zöld legelő (kalcium, magnézium)

  • almaecet (kálium) - erről olvashatsz egy másik cikket

  • takarmánymész (kalcium)

  • lucernaszéna (kalcium)

  • magnézium tartalmú kiegészítők

Ha a szervezet normál anyagcseréjében nincs kellő mértékben biztosítva az ásványi anyagok pótlása, akkor a sejtekben és vérben található savas jellegű anyagok semlegesítése céljából a kalcium olyan mértékben mobilizálódik a csontokból, ami idővel csontritkuláshoz vagy csontlágyuláshoz vezet.


A lúgosítónak kikiáltott, valóban lúgos kémhatású szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) a gyomorban képes átmeneti bázikus hatás kifejtésére, valamint a vizelettel kiválasztódva a húgyhólyagban teremt lúgos közeget. Szív-, és vesebetegeségek esetén azonban nagy nátriumtartalma miatt fokozottan kerülendő.


A medveszőlőlevél fő hatóanyaga lúgos közegben hat a húgyhólyagban, s ennek elérésére bevett szokás a húgyúti fertőtlenítő terápia részeként kevés szódabikarbónával lúgosítani a vizeletet. Struvitkövek esetén azonban ellenjavallt, mert összetevői savas vizeletben oldódnak, lúgos vizeletben viszont kicsapódnak.


További témák:

Oxidatív stressz és káros szabadgyökök a lovakban

Savasodás-lúgosítás lovaknál

Anyagcsere-zavarok a lovakban

Betegség előtti állapot lovaknál

Lovak civilizációs betegségei

A máj megbetegedése lovakban

Biotranszformáció a májban

Méregtelenítés a lóban, májterhelő anyagok

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!


#máj #savasodás #vértisztítás #lúgosítás #méregtelenítés #puffer #pH #acidózis

92 views