Téli bélsárpangás

Ha keveset iszik a ló, könnyen kiszárad. Ez a belekre is igaz, sőt, elsősorban itt jelentkeznek a vízhiány kezdeti tünetei. Vannak trükkök, amivel növelheted a vízfogyasztást, és vannak elkerülendő dolgok.


Télen, a hideg miatt kevesebbet izzad az állat, nem érzi annyira szükségét, hogy igyon. Logikus, hogy ha kevesebbet izzad, akkor kevesebbet is kell innia.


Sajnos a fenti mellé társul, hogy kevesebb zöld (=lédús) takarmányt is eszik a ló, illetve, ha nem szívesen dugja orrát a jeges itatóba, akkor ez még rátesz egy lapáttal. Adhatsz neki vízzel áztatott pelletet, és teáztathatod.


Bélsárpangásra hajlamos lónál érdemes elkerülni a vízben duzzadó bolhamagútifű etetését, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy bőséges folyadékot vesz magához a ló! Ne ilyenkor tegyünk lépéseket a homokkólika megelőzésére! A mashban áztatott lenmag kevés korpás ivóval vagy áztatott lucernapellettel hasznos lehet ilyenkor, mert többlet folyadékot tudunk vele bevinni a szervezetbe.


A rebarbara lovaknak is adható hashajtó, de etetése óvatosságot igényel, mert könnyen görcsöket okoz a belekben. Célszerű egy szakember által összeállított, bevált, biztonságosan etethető, enyhe hashajtó hatású gyógynövény-keverék napi szintű etetése a kritikus időszakban, a dugulás elkerülésére.


Ha a ló nem hajlamos dugulásra (bélsárpangásra), a gyomormelegítő, étvágyat fokozó, emésztést javító gyógynövények etetése, de akár forrázatuk itatása is nagyon hasznos télen. Ha teheted, alkalmazd a hidegebb téli hónapokban!


A hideg ellen a takarmánnyal is védekezhetsz, főleg, ha nem dőlsz be egy gyakori tévhitnek!

Hidegben nem a kukorica fűti a lovat, hanem a rostos takarmány, vagyis a széna!

A széna bőséges etetése segíti a „fűtést”, mely a ló bélbaktériumainak tevékenységéhez köthető. ki. A takarmányhoz kevert csípős jellegű herbák meleg hatást váltanak ki a gyomorban és a belekben, valamint javítják a perifériás keringést (pl. a végtagokban). Fahéjas langyos tea is itatható a lóval.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#obstipatio #bélsárpangás #dugulás #takarmány #kólika

115 views