Túledzettség szindróma kezelése lovakban

A főleg sport és versenylovakat érintő túledzettség szindrómát kezelni kell, ha már megjelentek a tünetek, méghozzá több szinten. A 10-12 hétig tartó, teljes pihenésen felül sok múlik a takarmányon. Számos gyógynövény bevethető ebben az esetben, de ehhez érteni kell a háttérben meghúzódó élettani folyamatokat.

Túledzés okozta krónikus gyulladás

Az izom-és vázrendszer (csontok, porcok, inak, paták) ismétlődő traumái önmagukban is megbetegítőek lehetnek, sántaságot okozhatnak.

Minden szövet- vagy sejtroncsolódás gyulladás kialakulásával jár. A gyulladás az immunrendszer normális, élettani reakciója, ami bizonyos körülmények között kórossá válik.

Amikor túledzik a lovat, akkor a sérült, gyulladt szövetek regenerációja lassabban megy végbe, sőt, akár teljes mértékben le sem tud zajlani. Ezt tetézi a helytelen takarmányozás, ami akár a fekélyek miatt kialakuló rossz emésztéssel, fájdalommal hátráltatja a lovat, akár a kevés rost-sok abrak kombináció révén, a vastagbél elsavasodása miatt az immunrendszert és a patákat extrém terhelésnek teszi ki.

A mikrotraumák (pl. kemény talajon munka, húzódások, izomláz) enyhe, helyi gyulladás kialakulásával járnak. A gyulladással a szervezet végső célja a gyógyulás, illetve a szöveti regeneráció.

Pihenőidők közbeiktatásával edzett lónál ez a folyamat járul hozzá az egyre erősebb és alkalmazkodóképesebb izomzathoz. Túledzés során azonban megszakad a helyreállítás folyamata: félkész, hiányosan újraépült izomzattal kezd neki a ló az újabb terhelésnek.


Ekkor a helyi akut gyulladásos folyamatok krónikussá válnak. Idővel a ló egyre kevésbé szívesen áll bele a terhelésbe, mert fájdalmai vannak, és érzi, hogy nem bír megfelelni az elvárásoknak.


Oxidatív stressz

Az izomerő csökkenéséhez a túledzett izomban a szabad gyökök okozta károsodás is hozzájárul. Terhelés során elsősorban a vázizom van óriási oxidatív stressznek kitéve, mivel itt kevés az antioxidáns enzim, illetve nagyon sok szabadgyök termelődik.


Az izomra természetesen mechanikai nyíróerők is hatnak, ami még nagyobb mértékben fokozza a helyi szövetroncsolódást.


A szabad gyökök hatásának tulajdonítható a terhelés utáni izomkárosodás és izomgyulladás. A gyulladásos választ további izomrost-károsodás követi. Az izomláz helyesebben tehát részben izomgyulladás, ami izomsejtek elhalásával jár.


Súlyosabb esetben akár egy teljes végtag vagy testrész gyulladását, fájdalmát vonja maga után. Értelemszerűen a „ráedzés” nem megfelelő gyógymód izomláz esetén, viszont az izomlazító, izomanyagcserét javító gyógynövények felgyorsítják a regenerációt.


A máj az egyik antioxidánsban leggazdagabb szerve az állatnak. Nem mindegy, hogy a terhelések által kiváltott oxidatív stresszel hogyan birkózik meg.


Amennyiben a máj eleve túlterhelt, akkor nem várható el, hogy ellensúlyozza az edzések káros, oxidatív hatását, érdemes tehát rendszeresen gyógynövényes májregeneráló kúrákat tartani az intenzív edzésben lévő sportlovaknál. A ginzeng, mint adaptogén drog, szintén hasznos az intenzív edzésben lévő vagy kimerült lovaknak.


Nehéz lábak – éhező izmok


A máj és izomzat kapcsolatában a glikogénnek, mint energiaraktározó vegyületnek kiemelt szerepe van. Erőteljes terheléssel járó edzésidőszakokban csökken az izmok glikogéntartalma.


Terhelések során a máj fokozottan igyekszik energiával ellátni a többi szervet is (biztosítja az optimális vércukorszintet), és ha ehhez nem áll rendelkezésre elegendő kalória, akkor az izomból vonja el a glikogént, és alakítja át cukorrá (glikoneogenesis).


A túledzettség során fellépő étvágytalanság és a kevés regenerációs idő, valamint az izmok szövetének mikrosérülései idézik elő azt, hogy végül lecsökken az izomglikogén mennyisége, és az izom „éhezik”.


Valószínű, hogy a csökkent izomglikogén lehet az oka a „nehéz lábak” panasznak. A kifejezés arra utal, hogy a végtagok mozgatásához szükséges izomerő lecsökken, lassabbá, nehézkesebbé válik a túledzett ló mozgása.


Gyógynövények a túledzés tüneteinek enyhítésében


Igen gyakori a kimerült, fáradt emberek életében az ún. pszichoaktív szerek alkalmazása. Ezek közül a legismertebb fajok a tea, kávé, kakakó, maté, guaran, kóladió, csikófark. Ezeknek a központi idegrendszerre ható szereknek három típusa van: a stimulánsok, a hallucinogének és a depresszánsok.


A túledzés kapcsán elsősorban a stimulánsok kerülhetnének szóba, szerencsére lovaknak nem, inkább csak humán vonalon. A pszichoaktív stimulánsok fokozzák a mentális éberséget és a fizikai aktivitást, csökkentik a fáradtságot, javítják a hangulatot, emelik a vérnyomást, a pulzusszámot és a testhőmérsékletet.


Mivel túledzésnél éppen a pihenőidő hiányzik, ezért TILOS bármilyen stimuláns hatású gyógynövénnyel etetni a lovat kimerültség esetén. Ezek amúgy is doppingszerek.

Egy másik fitoterápiás támadáspontot az adaptogének csoportja nyújthat, melyek egyik jeles képviselője a ginzeng. Etikátlan lenne a túledzés tüneteit tartósan elnyomni egy ilyen sokrétű gyógynövénnyel, de okosan, mértékkel használva kitolhatja a lónál a határokat – ha mellette be vannak tartva a regenerációra és anyagcsere támogatására vonatkozó íratlan szabályok. A regenerációs időt a ginzeng nem rövidíti le.


A harmadik beavatkozási lehetőséget az immunválaszt elnyomó (immunszupresszáns) gyulladáscsökkentők jelentenék, csakhogy ezek is doppingszerek.

Míg a glicirrizin tartalmú édesgyökér gátolja a külső és belső forrásból származó glukokortikoidok bontását, addig a COX és LOX rendszerre ható gyulladáscsökkentők (ördögcsáklya vagy szalicilát tartalmú hatásrokona, a fehér fűz) a mikrosérülések és hipoxiás szövetelhalások okozta gyulladásos folyamatok gátlásával hatnak.


Mindezek remek kiegészítői a regenerációs időben a ló takarmányának - ha a doppingszabályzat nem tiltja (de tiltja!). A túledzés okozta immunrendszeri alulműködés immunstimulánsokkal történő fokozása megkérdőjelezhető abban az esetben, ha a ló nem kapja meg a szükséges regenerációs időt.


Az immunrendszer elemeit a krónikusan fennálló gyulladás foglalja le, így nem célszerű tovább fokozni a készenléti állapotot immunerősítőkkel. Ellenben az emésztésjavító drogok közvetett immunstimuláns hatása (pl. bélflóra állapotának javítása, emésztőnyálkahártya gyulladásainak rendezése) bevethető.


A nagy antioxidáns potenciállal rendelkező máj védelme is kiemelt feladat mind a túledzett ló kezelésében, mind a túledzés megelőzésében.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


#máj #túledzés #antioxidáns #oxidatív #stressz #redox #szabadgyök #tréning #dopping

141 views