Túlsúlyos a lovad?

Mindenki tudja, hogy a helyes takarmányozást az adott ló igényeihez, szükségleteihez kell igazítani. Kérdéses, hogy ki mit tart megfelelőnek, hiszen gyakran okoz vitát már egy olyan egyszerű kérdés is, hogy túlsúlyos-e az adott ló vagy sem. Túlsúlyos lovak anyagcseréje gyógynövényekkel is segíthető, de először is el kell dönteni, hogy az adott lovon vannak-e kóros zsírlerakódások?

Az 1. ábrán azokat a helyeket láthatod sárgával jelölve, ahol lovad kondícióját könnyen megítélheted. Sovány lovaknál ezek a részek „beesnek”, míg a túlsúlyosaknál kiteltek.


A kövér ló nyaka erős, a sörényél kifejezett, vaskos, jobbra-balra dönthető. A mar alig emelkedik ki a hátból, burkolt, a bordák nem látszódnak, alig tapinthatóak.


A medencecsont burkolt, erős nyomásra tapintható ki csak. A far hátulról nézve kissé almaformájú, a gerinc nem kiemelkedő, hanem közepén egy kis árok fut végig. A könyök mögött és a lágyéknál kisebb zsírlerakódás van.


Az elzsírosodott ló anyagcserezavarokra lehet hajlamos!

Miért baj az elhízás?


Nem csak az okozza, hogy egyszerűen túl sok a takarmánnyal bevitt kalória, és ehhez képest túl kevés az izommunkával és anyagcserével elégetett energia. Gyakran a zsíranyagcsere és a hormonháztartás zavarának eredménye az elhízás. Emiatt a túlsúly egyfajta betegségnek tekinthető.


Korábban azt gondolták, hogy a zsírszövet mindössze egy raktár a felesleg felhalmozására. Ma már tudjuk, hogy a lovon található kóros zsírdepók sejtjei aktívak, és szöveti gyulladáskeltő anyagokat termelnek, amivel hozzájárulnak a szervezetben kialakuló gyulladásokhoz.


Az immunrendszer állandó zavarása miatt növekszik az allergiahajlam az elhízott lovakban, és magas a patairha-gyulladás kockázata is.

Általános probléma, hogy a túlsúlyos lovat esztétikai szempontból kívánatosnak tartják egyes körökben, de semmiképpen sem olyannak, amelyre súlyos betegségek egész sora várakozik. Nyilván szubjektív, hogy ki mit tart kövérnek, de ha megértjük, hogy mi zajlik a zsírszövetben, kritikusabbá válunk a lovon lévő kóros zsírlerakódásokkal.


Ezek felismeréséhez a kondícióbecslés módszerét használhatjuk. A becslést nem csak szemmel végezzük: kezünkkel megnyomjuk a ló testét, és ez alapján különböztetjük meg a vízből álló ödémát a zsírdepótól.


A zsírszövet tömött, kemény. Nyomásra alig süpped be. Ha a ló hasának, oldalának, farának tapintása során nyomásra könnyen bemélyednek ujjaink, majd hamar visszatelítődik a benyomódás, akkor ez vizet jelez a bőr alatti kötőszövetben (kötőszöveti ödéma).


A szervezet egyes esetekben a sejtek által leadott káros sejtanyagcsere-termékeket átmenetileg a kötőszövetben tárolhatja. Többnyire savas karakterű anyagok, így ezek átmeneti semlegesítésére vizet tart vissza a kötőszövetben. Ezt hívják a kötőszövet elsavasodásának (látens szöveti acidózis), ami bőr alatti ödémák kialakulásával jár.


Az anyagcserét segítő gyógynövényes kúrával látványos változás érhető el, akár néhány hét alatt is, ha megfelelő módon változtatnak a ló életmódján és takarmányozásán is. A gyógynövények nem helyettesítik az állatorvos által javasolt diétát, kezelést.


Az elhízás következményei:


Az elhízás hátterében gyakran áll az ún. leptin és inzulin hormonokra kialakult rezisztencia, vagy akár pajzsmirigy-alulműködés, ezért érdemes alaposan kivizsgáltatni a túlsúlyos lovat az állatorvossal!

Túlsúlyos lovak etetése


Aranyszabály, hogy az alaptakarmányuk a széna, azon belül is nagy részaránnyal a nehezen emészthető rostok. Minden könnyen felszívódó szénhidrát (abrak, sarjfű, melasz, gyümölcs) szigorúan kerülendő.


Az alábbi fontos szabályokat tartsuk be:

  • nem szabad őket koplaltatni (a gyomorfekély és a ketogén anyagcsere-folyamatok miatt)

  • ne hagyjuk őket ad libitum szénát enni, lassító nélkül

  • ne abrakoltassunk (legfeljebb minimális korpa vízzel és gyógynövénnyel), kivéve, ha az állatorvos mást javasol

  • csak evéslassítóval (slow feeder) kaphatnak szénát

  • a napi szénadagot több kisebb részletre, egész napra elosztva kapják meg

  • a szalmás almolást hanyagoljuk (inkább forgács vagy padozat)

  • tavaszi, dús, zöld sarjfűre SOHA ne engedjük ki legelni

  • másodkaszálású szénát válasszunk nekik

  • a szénát evés előtt fél órára vízbe áztatva, kilúgozzuk azt, így a könnyen oldható tápanyagok eltűnnek, diétásabb lesz a széna


Fogyókúra


A fogyókúra nem veszélytelen. Ha koplalni kezd az elhízott ló, akkor anyagcseréje átáll egy másik üzemmódra, és a máj ketontestek előállításával nyer energiát az életfenntartáshoz. Ez a ketózis vagy vérzsír-betegség halálos is lehet.


Soha nem éheztessük tehát a lovat, mert enyhébb esetben is a gyomorfekélyt kockáztatjuk!

A mozgatás a másik kritikus pont. Fontos a túlsúlyos ló számára a rendszeres mozgási lehetőség biztosítása, de nem elég kitenni a karámba. Szükséges a célzott zsírégetés, amihez fehérjebevitelre és nem megerőltető, de kitartó izommunkára van szükség.


Túlsúllyal nem lehet bármit "sportolni", ugyanis az ízületek, szalagok és inak roppant gyorsan lesérülhetnek. A szívet sem szabad túlerőltetni.


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!


Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Kutasi Orsolya lóspecialista belgyógyász állatorvosnak, egyetemi tanárnak, ló-dietetika szakértőnek!


#takarmányozás #túlsúly #kövér #zsír #háj #sovány